برسی عوامل نوسانات ریالی و کیفیتی مواد شیمیایی ساختمان در سال 1392

نویسنده : کلینیک بتن ایران
تاریخ ثبت : 06 دی ، 1396

برسی عوامل نوسانات ریالی و کیفیتی مواد شیمیایی ساختمان در سال 1392
بی شک استفاده از افزودنی های بتن و یا به صورت جامع تر مواد شیمیایی ساختمان انقلابی در عرصه فعالیت عمرانی کشور همزمان با جنبش سازندگی در ایران.ایجاد نمود.پروژه های ملی در زمینه های سد سازی،شهر سازی،کارخانه جات مادر و صنایع بالادستی همه و همه نیازمند پر کاربرد ترین مصالح عمرانی یعنی بتن بودند.ارتقا کیفیت ساخت و اجرای سهل تر نسبت به روشهای سنتی ساخت و ساز ارمغانی بود که استفاده از این متریال های نو ظهور به همراه می آورد. رشد روز افزون پروژه های راه و ساختمان و آشنایی هر چه بیشتر مجریان ،دست اندر کاران، کارشناسان و مجریان فعال با خصوصیات و ویژگی ها و گستره مواد افزودنی بتن بازار بلقوه ای را برای تجار و سرمایه گذاران ایجاد نمود که با تمرکز بر گستره صنعت مواد شیمیایی ساختمان نسبت به عرضه محصول به این بازار تشنه اقدام نمایند.

تکنولوژی تولید،مواد اولیه و تنوع محصول عواملی هستند که شاخص های تولید در داخل کشور یا واردات این مواد را تحت تاثیر قرار می دهند.
اکنون هر پروژه ای از صنعتی و حجیم گرفته تا مسکونی و کوچک،از کفپوش های صنعتی انبارها فرودگاه ها ،سوله های تولید و کارخانه جات تا سرد خانه ها و بارانداز ها و اسکله ها تا سد ها و ساختمان های مسکونی و برجها و همه و همه نیازمند این دست متریال ها هستند.چه گروت باشد چه پودر های سخت کننده بتن، چه فوق روانسازهای بتن ،چه کاهنده های آب در بتن،چه بتن های پر مقاومت و چه آببندهای بتن کم و بیش در کنار سایر مصالح ساختمانی جایی برای خود یافته اند.
کیفیت-حلقه گم شده
ظهور پدیده ی نوظهور صنایع شیمیایی ساختمان و علاقمندی بازار سرمایه به تولیدات و یا واردات این دست مواد همانگونه که گفته شد به سرعت این عرصه را به بازار پر رقابتی بدل کرد.
سرعت رشد شرکت های تولیدی و یا عرضه کننده افزودنی ها و قطعات جانبی بتن بسیار سریعتر از بروکراسی دولتی ادامه یافت.
لذا سازمانهای نظارتی دولتی مانند موسسه استاندارد صنعتی ایران که متولی تهیه و تدوین قوانین و دستورالعمل های تولید مواد در کشور می باشد بجز در موارد اندک نسبت به خیل تولیدات و واردات واکنش درخوری نشان نداد.از طرف دیگر تنوع محصولات وشرکتهای تولیدی خارجی نیز به این سردرگمی افزود.چنانچه امروز هر کارشناس فعال در عرصه عمرانی به منظور انتخاب متریال مناسب معمولاً به سعی و خطا و تست محصول و یا اعتماد به برندی که سابقه همکاری قبلی فی ما بین وجود داشته است بسنده می کند.

بر همه ی اینها بیفزایید،نزول ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی که به سرعت و با شیب شتابنده ای بهای محصولات وارداتی را چندین برابر افزایش داد و فرصت را در اختیار کشف برند های غیر معتبر و بی کیفیت خارجی فراهم نمود.چنانکه در برخی موارد در کنار این افزایش قیمت به علت بروز تحریمهای تحمیلی بر کشور،برندهای جا افتاده و معتبری نیز امکان ارائه محصول با کیفیت را در ایران از دست دادند.

نوسانات قیمت و رکورد اقتصادی در سال 1392

همانگونه که در بالا گفته شد.افزایش قیمت محصولات وارداتی و به طبع ورود محصولات بی کیفیت و نیز رکوردی که بر بازار سرمایه وارد شد به همراه عدم دسترسی پروژه های بزرگ عمرانی به منابع مالی. پیمانکاران و مجریانی را که هنوز توانایی فعالیت اجرایی را دارا بودند بر آن داشت به دنبال کاهش هزینه ها به سمت استفاده از برند های غیر معتبر سوق داده شوند.
از سوی دیگر کاهش بازار تقاضا بر اساس دلایل مذکور،رقابت میان تولید کنندگان،وارد کنندگان و شرکت های واسطه ای و عرضه کننده را جهت جلب نظر محدود بازیگران این صفحه را به شدت تنگاتنگ کرد.
بنابراین سال 92 سال پر نوسانی از لحاظ قیمت برای مواد شیمیایی ساختمان به حساب می آید.
به عنوان مثال فوق روان کننده های کربوکسیلاتی به ازای هر کیلو رشدی معادل 1000تا 2000تومان را تجربه کرد که به نسبت سال قبل افزایش بیش از 40 درصد را نشان می دهد.گروت ها و مصالح پودری مشابه افزایش 25تا 30درصدی داشته و در زمینه موادی که تمام مواد اولیه آنان از خارج از کشور تهیه می شوند،مانند ماستیک های پلی یورتان،کفپوشهای اپوکسی و پوششهای پلیمری و محافظتی بعضا افزایش 100درصدی را شاهد بوده ایم.

جدول شماره 1

جدول شماره 1

ردیف

شرح

قیمت سال 1391 به ریال

قیمت سال 1392 به ریال

1

فوق روان کننده کربوکسیلاتی هر کیلو گرم

42000

57000

2

ماستیک پلی یورتان 600میل

80000

150000

3

مواد اپوکسی هر کیلو گرم

75000

110000

4

گروت منبسط شونده هر کیلو گرم

2400

3000

5

ضدیخ هر لیتر

6000

8000

6

پوشش الاستومری آب بند هر کیلو گرم

32000

47000

7

ژل میکروسیلیس هر کیلو گرم

7000

9500

علاوه بر آنچه گفته شد تقاضا برای محصول ارزانتر همه چیز را فدای کیفیت نمود به گونه ای که در حال حاضر در بازار افزودنی های بتن، کاهنده های آبی چون : فوق روان کننده های کربوکسیلاتی نسل سوم به قیمت های شناوری از هر کیلو گرم 45000 ریال تا 85000 ریال بسته به غلظت و حساسیت پروژه خرید و فروش می شود.

نتیجه گیری:
بی گمان تغییر وضعیت در ساختار سیاسی دولت و به طبع سیاست های اقتصادی هرچه به پایان سال 92 نزدیکتر می شدیم نشان از رضایتمندی بخش خصوصی و اطمینان آنان به تحول در فضای کسب و کار و تولید می دهد.
با رونق گرفتن مجدد پروژه ها بازار های وابسته ای چون،مواد شیمیایی ساختمان بار دیگر روزهای بهتری را تجربه خواهندکرد.
اکنون اما حساسیت و کنترل می بایست بر کیفیت محصولات عرضه شده افزایش یافته و با دقت نظر کالاهای فاقد کیفیت به سرعت از چرخه خارج شوند،چرا که نفس استفاده از این گونه مواد افزایش عمر و پایداری سازه های بتنی در حین بهربرداری است.
همچنین می بایست به سرعت کارگروه های مرتبط با تدوین استاندارد از پیله استاندارد اجباری 2930 (که بسیار عمومی و کلی است)خارج شده و به ارائه دستورالعمل های انحصاری و ویژه برای تک تک محصولات و افزودنی های بتن و قطعات جانبی وابسته اهتمام ورزند که این مهم علاوه بر آنکه موجبات ارتقا کیفیت محصولات تولید داخل را افزایش داده و از واردات محصولات بی کیفیت و یا تولید نا مناسب تحت عنوان برند های معتبر خارجی جلوگیری نموده و نیز با برداشته شدن موانع موجود فعلی جهت صادرات این محصولات به دلیل نبود استاندارد مشخص امکان صادرات به بازارهای تشنه ی کشورهای همسایه در حال توسعه فراهم خواهد نمود.به امید آبادانی و سر بلندی ایران عزیز،واحد فنی کلینیک بتن ایران

6LejitwhAAAAANvn8APaMURvuVWIRBhNqoFP0e9r