افزودنی ضد یخ بتن به چه منظور استفاده می شود ؟

نویسنده : کلینیک بتن ایران
تاریخ ثبت : 1396/09/26

ایده‌ی ساده و اصلی برای استفاده از این نوع افزودنی در بتن، جلوگیری از تبدیل آب به یخ می‌باشد. تا زمانی که آب به صورت مایع است، پروسه‌ی هیدراسیون ادامه می‌دهد. آب و سیمان با یکدیگر واکنش می‌دهند و ماده‌ای که تحت عنوان چسب سیمان می‌شناسیم را تشکیل می‌دهد. این واکنش تا حدّ زیادی تحت تاثیر و تابع دمای محیط می‌باشد و هر چه دما پایین‌تر برود، سرعت واکنش نیز افت می‌کند.

وقتی افزودنی ضد یخ به آب اضافه می‌شود، این ماده‌ی شیمیایی ساختارهایی را که در آب وجود دارد و باعث می‌شود تا آب به شکل جامد دربیاید را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به عبارت دیگر می‌توان گفت این ساختار را از بین می‌بَرَد. ترکیبات شیمیایی زیادی وجود دارند که به عنوان ضد یخ در آب عمل می‌کنند. پیش از این ممکن است با افزودنی‌های ضد یخ با تعریف دیگری نیز آشنا شده باشید که آن تعریف هم درست است: افزودنی ضد یخ در واقع باعث کاهش نقطه‌ی انجماد در آب می‌شود تا آب در دمای صفر درجه یخ نزند.

افزودنی ضد یخ به آب

تنوع این مواد بسیار زیاد است با این وجود به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • کلسیم کلرید (CaCl2)
  • سدیم کلرید (NaCl)
  • سدیم نیترات (NaNO3)
  • کلسیم نیترات (Ca(NO3)2)
  • پتاسیم کربنات (K2CO3)
  • اتیلن گلیکول (C2H6O2)
  • سدیم فرمات (HCOONa)

از پتاسیم کربنات (پتاش) به خاطر تاثیر منفی‌اش بر روی گیرش بتن (معمولاً تسریع آن) و اتیلن گلیکول به خاطر کند کردن گیرش بتن، معمولاً استفاده نمی‌شود. و با این که هم سدیم کلرید و هم کلسیم کلرید موادی عالی برای پایین آوردن نقطه‌ی انجماد آب هستند، اما از کلرید محلول در آب به خاطر افزایش احتمال خوردگی فولاد استفاده نمی‌شود.

سدیم نیترات یک ضد یخ خوب و قابل اتکایی است که می‌تواند دمای انجماد آب را تا منفی ده درجه‌ی سانتی گراد کاهش دهد. اما از طرف دیگر، مقاومت نهایی بتن با اضافه کردن این ترکیب به آب، دست‌خوش تغییرات منفی می‌شود. سدیم فرمات در پایین آوردن دمای انجماد آب، عملکردی تقریباً شبیه به سدیم نیترات دارد؛ با این تفاوت که نسبت کم‌تری از آن در مقایسه با سدیم نیترات می‌تواند دمای انجماد آب را به منفی ده درجه‌ی سانتی گراد برساند. و البته این که در هنگام استفاده از مقادیر کم از این ترکیب شیمیایی، مقاومت فشاری اولیه‌ی بتن افزایش می‌یابد. این مورد تنها در صورتی رخ می‌دهد که میزان استفاده از این ماده کم باشد؛ در موارد دیگر نتیجه عکس خواهد بود.

هم چنین آزمایش‌ها نشان داده که کلسیم نیترات افزودنی ضد یخ بتن پر بازدهی نیست. این افزودنی باعث ایجاد تغییرات گسترده در ویژگی‌های بتن از جمله بالا رفتن دمای آن می‌شود که در هنگام عمل آوری یا کیورینگ، مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد.در سال‌های اخیر محققان سعی کرده‌اند تا با ترکیب چندین ماده‌ی شیمیاییِ ضد یخ با یک دیگر، یک افزودنی ضد یخ بی‌نقص بسازند. این تلاش‌ها در نهایت با موفقیت همراه بوده و افزودنی‌هایی غیر خالص تولید شده‌اند که در کنار پایین آوردن دمای انجماد آب به صورت چشمگیر، تغییرات چندانی در دیگر ویژگی‌های بتن از جمله مقاومت فشاری آن ایجاد نمی‌کنند.

سایر مقالات
رنگ نسوز سیلکونی
رنگ نسوز سیلکونی
از ترکیب رزین سیلیکونی و خمیر آلومینیوم، می‌توان به یک ترکیب عالی جهت ایجاد پوشش حرارتی دست یافت. به این محصول رنگ سیلیکونی نسوز نیز می‌گویند.
ادامه مطلب
آزمایش ها و نحوه ی تشخیص کیفیت آب مورد استفاده در بتن
آزمایش ها و نحوه ی تشخیص کیفیت آب مورد استفاده در بتن
آزمایش‌های زیادی برای تشخیص کیفیت آب مورد استفاده در بتن در پروژه‌های ساختمانی وجود دارد. در این نوشتار به آزمایش‌های اصلی پرداخته‌ایم.در پروژه‌های عمرانی، حجم زیادی از مواد مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند که ضروری است پیش از استفاده، کیفیت آن‌ها بررسی شود و مطابق با استانداردهای موجود باشد.
ادامه مطلب
انواع سیمان و خصوصیات آن‌ها (بخش ۲)
انواع سیمان و خصوصیات آن‌ها (بخش ۲)

با ترکیب و ذوب کردن مواد باکسیت، آهک و کلینکر با یکدیگر، سیمان با آلومینای بالا تولید می ‌شود. گیرش اولیه و گیرش نهایی این نوع سیمان به ترتیب ۳٫۵ و ۵ ساعت طول می‌کشد. بنا بر این این سیمان جزو سیمان‌های زود سخت شونده نیز محسوب می‌شود.

ادامه مطلب
تقسیم بندی بتن
تقسیم بندی بتن
بتن ترکیبی است از ماسه، شن و سیمان که پس از مخلوط شدن با آب در طول چند ساعت شروع به سفت شدن می کند. با تغییر نسبت سنگدانه های ریز (ماسه)، درشت (شن)، سیمان و آب، مقاومت و کارایی بتن تغییر می کند. مقدار آبی که برای مخلوط کردن یک حجم معین بتن به کار می رود با نسبت آب به سیمان w/c تعیین می شود که بر این پایه هر چند نسبت w/c کوچکتر باشد، بتن مقاومت بیشتری خواهد داشت (با فرض اینکه بتن به خوبی متراکم شده باشد.)
ادامه مطلب