اسلب بتنی یا دال بتنی چیست

نویسنده : کلینیک بتن ایران
تاریخ ثبت : 01 تیر ، 1397

اسلب بتنی یا دال بتنی و کاربرد های آن در ساختمان سازی 

معنی slab در عمران به دال معروف می باشد. دال بتنی یا اسلب بتنی که در انگلیسی concrete slab نام دارد، یکی از معمول‌ ترین عناصر سازه ‌ای در ساختمان ‌های امروزی می ‌باشد. اسلب عنصر ساختاری ساده اما پر اهمیتی است که از آن برای ساخت سطوح تخت و پرکاربرد استفاده می‌ شود. عمق اسلب در مقایسه با طولش بسیار کوچک است. اسلب ‌ها معمولا از دو طرفه یا چهار طرفه توسط تیر ساپورت می ‌شوند.
اسلب‌ های بتنی هم در محل پروژه ساخته می ‌شوند و هم نوع دال بتنی پیش ساخته ‌ی آن موجود است. برای ساخت اسلب ‌ها در محل پروژه از قالب‌ هایی استفاده می ‌شود که معمولا شامل تخته‌ های چوبی، پلاستیک و فولاد می‌ باشد. اسلب ‌هایی که برای ساخت کفپوش به کار می‌روند، معمولا به قالب خاصی احتیاج ندارند.
برای تقویت کردن اسلب‌ های بتنی از فولاد تقویت کننده یا میلگرد استفاده می ‌شود. این میلگرد ها به صورت موازی با طول اسلب ‌ها در آن قرار می ‌گیرند. در برخی موارد نیز از میلگرد های خم شده برای تقویت اسلب‌ های بتنی استفاده می ‌شود.

اسلب بتنی یا دال بتنی _ کلینیک بتن ایران
عکس دال بتنی، دال در ساختمان سازی 

 مزایای اسلب ‌های بتنی

مصالح و مواد زیادی مانند آجر، سنگ، چوب و فولاد، برای ساخت فونداسیون و یا دیگر قسمت‌ های ساختمان وجود دارد؛ اما در این میان اسلب ‌های بتنی به دلیل مزیت ‌ها و برتری ‌هایش، پرطرفدارتر و پر استفاده‌ تر از بقیه است. در این قسمت به ویژگی‌ های مثبت اسلب نگاهی داریم .

1. اقتصادی بودن اسلب بتن

اسلب‌های بتنی معمولا از دیگر مصالح ساختمانی مورد استفاده ارزان ‌تر هستند. اگر شرایط اجازه دهد، می ‌توان از اسلب ‌ها در زیر خاک نیز استفاده کرد. همچنین راحتی اجرا و کوتاه شدن زمان آن، باعث کاهش هزینه‌ های جانبی شده و اسلب را به یک انتخاب اقتصادی و منطقی برای هر پروژه تبدیل می ‌کند.

2. نصب اسلب بتن

به علت سهولت در امر اجرا، اسلب‌ های بتنی معمولا به زمان کمتری برای نصب احتیاج دارند و از این نظر، زمان پروژه‌ های ساخت و ساز را کاهش می ‌دهند که با توجه به ارزشمند بودن وقت برای هر پروژه‌ ی عمرانی، یک خاصیت بسیار مفید است. استفاده از اسلب ‌و دال بتنی می ‌تواند پروژه ‌های عمرانی را در زمان کوتاه‌ تری به پایان برد و باعث تحویل به موقع پروژه‌ هایی که از نظر تقویم زمانی از برنامه‌ ریزی خود عقب هستند شود. همچنین استفاده از اسلب ‌های بتنی باعث می ‌شود تا فضای کمتری از زمین مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه متراژ بیشتری در اختیار استفاده‌ کنندگان از آن فضا قرار بگیرد.

3. ثبات اسلب بتن

ثبات در حالت و شکل اسلب‌ های بتنی آن‌ ها را به مصالح با ارزشی و موثری تبدیل کرده است. بر خلاف دیگر مصالح، اسلب ‌ها وابسته به تیرها یا پایه‌ ها نیستند و جدا شدگی یا ناپیوستگی در بینشان وجود ندارد. اسلب بتنی به خوبی وزن و بار وارده بر خود را تحمل می ‌کند و امنیت و ثبات ساختمان را تضمین می ‌نماید.

4. محافظ اسلب بتن

اسلب‌های بتنی همچنین به عنوان یک مانع و محافظ میان زمین و چارچوب سازه عمل می‌ کنند. اسلب‌ ها از ساختمان در مقابل رطوبت و حمله ‌ی حشرات (موریانه یا شته) مراقبت می ‌کنند. هم چنین عایق حرارت و حریق نیز هستند. بتن معمولا قابلیت اشتعال ندارد و این به آن معنی است که در برابر حریق مقاومت می‌ کند و از پخش شدن شعله‌ ها در هنگام آتش‌ سوزی جلوگیری می ‌کند.
به طور کلی می ‌توان گفت که استفاده از اسلب ‌های بتنی مزایای فراوانی دارد و فواید زیادی برای ساختمان و پروژه ‌ی عمرانی به ارمغان می ‌آورد. جهت اطلاع از نحوه خرید و قیمت مناسب اسلب یا دال ساختمان با کارشناسان فنی کلینیک بتن ایران در تماس باشید.

دال بتنی چیست؟

دال بتنی (dalle به فرانسوی)
دال در ساختمان به عضوی از سازه گفته می شود که ضخامت آن نسبت به طول و عرضش کمتر بوده و اصولا بار ثقلی تحمل می کند.

 نقشه اجرایی دال بتنی روی زمین

دال های بتنی معمولا دارای جزئیات مقطع تیپ هستند. هر چند شبکه آرماتور گذاری در دال های بتنی الزامی نمی باشد، ولیکن وجود آن سبب افزایش مقاومت سازه شده و مطلبی ست است که ما همواره آن را توصیه می کنیم. الیاف مسلح ممکن است بجای شبکه فولادی و یا به همراه آن در دال های تخت به کار برده شوند. دال بتنی به ضخامت 100 mm معمولا دارای یک شبکه آرماتور است، در حالی که دال های به ضخامت 150 mm و یا بیشتر شامل دو لایه مش فوقانی و تحتانی با پوشش حداقل 50 mm می باشند. پارکینگ های با مقاطع پیش ساخته را در بسیاری مواقع می توان روی یک دال به ضخامت 150 mm بنا نمود، مانند آنچه در بالا نشان داده شده، این نوع دال تیپی از پی گسترده است که به همراه یک ساختمان آجری پارکینگ به کار برده می شود.

 انواع دال بتنی

  1. دال بتنی پیش ساخته
  2. سقف دال بتنی

دال بتنی پیش ساخته چیست؟

دال بتنی پیش ساخته یک نوع سقف است که از بتن و میلگرد به صورت یکپارچه ساخته شده است و در بسیاری از سازه ها و ساختمان های امروزی کاربرد دارد. دال ها بتنی پیش ساخته به جای تولید در محل پروژه، در کارخانه ساخته می شود و ابعاد دال بتنی پیش ساخته به صورت سفارشی می باشد و پس از طراحی و تولید به محل پروژه منتقل می شود. برای استعلام از قیمت دال بتنی پیش ساخته با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

انواع دال بتنی پیش ساخته 

  • دال بتنی پیش ساخته یک طرف
  • دال بتنی پیش ساخته دو طرفه
  • دال بتنی پیش ساخته مجوف
  • دال بتنی پیش ساخته پیش تنیده 
  • دال بتنی پیش ساخته پس تنیده 

سقف دال بتنی چیست؟

سقف دال بتنی کی عضو سازه ای در ساختمان ها می باشد. دال ها افقی بتن دارای ضخامت بین 10 الی 50 سانتی متر می باشند و به طور عمده در سقف طبقات کاربرد دارد و دال های نازک تر به عنوان سنگ فرش استفاده می شوند. شما برای استعلام از قیمت دال بتنی و قیمت اسلب بتنی می توانید برای کارشناسان متخصص کلینیک بتن ایران تماس حاصل فرمایید.

 مزایا و معایب دال بتنی کف

  • به طور نسبی ارزان قیمت بوده و اجرای آن ساده است.
  • گرچه زیباترین نوع روسازی نمی باشد، ولیکن در صورتی که بتن به خوبی ریخته و پخش و اجرا شده باشد برای سال ها نیازی به تعمیر و نگهداری نخواهد داشت.
  • از بکار بردن نمک های ذوب کننده یخ روی آن خودداری کنید زیرا ممکن است سطح بتن را مورد حمله قرار دهد.
  • سطح بتن می بایست به خوبی به سمت جوی آب یا دیگر نقاط زهکش، شیب بندی شود.

ضوابط کنترل روش عمل آوردن و محافظت بتن طبق نشریه 101

  • دستگاه نظارت می تواند برای کنترل کیورینگ بتن و مراقبت بتن در سازه انجام آزمایش های مقاومت روی نمونه های عمل آمده و مراقبت شده در شرایط کارگاه را درخواست کند.
  • عمل آوردن نمونه ها در کارگاه باید مطابق روش ASTM C31 باشد.
  •  نمونه های عمل آمده در کارگاه باید در همان زمان و از همان بتنی نمونه برداری شوند که نمونه های آزمایش عمل آمده در آزمایشگاه بتن تهیه می شوند.
  • در صورتی روش عمل آورده و مراقبت بتن رضایت بخش تلقی می شود که مقاومت فشاری نمونه های کارگاهی در سن مشخص شده برای مقاومت مشخصه حداقل 0.85 مقاومت نظیر نمونه های عمل آمده در آزمایشگاه یا به اندازه 40 kg/cm2 بیشتر از مقاومت مشخصه باشد. در غیر این صورت باید اقداماتی برای بهبود روش های مذکور صورت گیرد.

 نکات مهم در طراحی دال بتنی و اسلب بتنی

دال های بتنی روی زمین اغلب به صورت بتن ساده طراحی می شوند و در صورتی که آرماتور گذاری شوند، میزان آرماتوری که به کار میرود، مانند کارکرد درزها، به منظور کنترل ترک و ممانعت از باز شدن ترک ها یا پلکانی شدن دال در مجاورت درز می باشد.
هدف از استفاده از دال بتنی ساده روی زمین انتقال بارها از منبع اصلی به بستر روسازی با حداقل خسارت می باشد. روش های طراحی بیان شده مقاومت بتن دال را با فرض اینکه ترک نخورده و بدون آرماتور می باشد در نظر گرفته است.
طراحی دال متکی بر زمین براساس آیین نامه ACI360 برای کف هایی قابل استفاده است که به عنوان محل انبار سبک و سنگین صنعتی، کف مسکونی و تجاری و نظایر آن بکار برده شود و شامل بارهای استاتیکی و دینامیکی است که ممکن است توسط ماشین های حمل و جابجایی بار به دال بتنی کف وارد می شود.
تنش های به وجود آمده در دال متکی بر زمین ناشی از بارهای وارد بر آن و همچنین تغییرات حجمی بتن می باشد. اندازه این تنش ها بستگی به پارامترهایی مانند درجه یکسره گی، مقاومت خاک بستر و یکنواختی، روش اجرا، کیفیت ساخت و مقدار و موقعیت بارها دارد. در اغلب حالات، اثرات این پارامترها را فقط می توان با در نظر گرفتن فرضیات ساده ای مرتبط با خصوصیات مصالح و اندرکنش خاک – سازه ارزیابی نمود.
دال بتنی دارای انواع مختلفی است. انواع دال بتنی در اثر حرارت، انقباض و رطوبت ممکن است انحنا پیدا کند.
اثرات حرارتی بر دال در حالتی که دال در داخل ساختمان قرار داشته باشد و محصور باشد معمولا در نظر گرفته نمی شود. در ادامه به طور خلاصه به تئوری پیشنهادی برای طراحی دال های بتنی روی زمین اشاره می گردد.
روش طراحی کلاسیک عمدتا بر پایه تئوری های به کار رفته برای روسازی بزرگراه ها و فرودگاه ها می باشد. وسترگارد برای اولین بار تئوری رفتار سازه ای روسازی صلب را در دهه 1920 بنا نهاد. بر این اساس دال به صورت همگن، ایزوتروپ و الاستیک بر روی بستر خاک ایده آل قرار گرفته است به طوری که به هر نقطه آن یک فشار قائم متناسب با تغییر شکل دال وارد می شود. در این حالت رفتار خاک بستر مانند یک فنر خطی فرض شده است و ضریب ثابت فنر k بر حسب فشار (kg/cm2) به ازای تغییر شکل واحد (cm) تعریف می شود. واحد k به صورت kg/cm3 نشان داده می شود. این ضریب ثابت امروزه بنام مدول عکس العمل خاک بستر خوانده می شود.
یادآوری می گردد که روش المان محدود فقط برای مدل های ساده عملی می باشد، به عبارت دیگر در حالتی که که دال و خاک بستر یکسره و همگن باشند. ولیکن، در یک دال واقعی متکی بر زمین معمولا محل های قطع وجود دارد، مانند محل درزها و ترک ها، و ممکن است خاک بستر یکنواخت نباشد. لذا، در صورت عدم مدل سازی دقیق کاربرد این روش نسبتا محدود می باشد.
از روش های زیر می توان در حالات متعارف (به استثنای زمانی که خاک خیلی تراکم پذیر است و تنش فشاری مجاز خاک خیلی کوچک باشد) برای انتخاب ضخامت دال بتنی ساده متکی بر زمین استفاده نمود:

  • روش موسسه سیمان پرتلند PCA11
  • روش انستیتوی آرماتورگذاری سیمی WRI12
  • روش انجمن مهندسین COE13

اسلیو گذاری چیست؟

اسلیو گذاری یک اصطلاح در چک لیست های بتنی می باشد که باید چک شود. معنی اسلو گذاری؛ به هر نوع غلاف گذاری در بعضی از بخش ها مدفون شده یا غیر قابل دسترس است که برای استفاده از مسیر استفاده شده جهت عبور تاسیسات یا مواد جاری نظیر فاضلاب و هر نوع استفاده دیگر اسلو گذاری می گویند. 

اسلب یا دال بتنی _ کلینیک بتن ایراننحوه ی اجرای دال بتنی و اسلب بتنی 

شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید:

6LejitwhAAAAANvn8APaMURvuVWIRBhNqoFP0e9r